Administer Ajankohtaista Blogi Verotuksen optimointivinkit – vinkit, joiden avulla yrittäjä nukkuu yönsä sikeämmin

Verotuksen optimointivinkit – vinkit, joiden avulla yrittäjä nukkuu yönsä sikeämmin

Verotuksen optimointivinkit – vinkit, joiden avulla yrittäjä nukkuu yönsä sikeämmin

Olipa kerran tarmokas yrittäjä Tuula. Hän heräsi joka aamu lintujen lauluun, söi puuronsa (pyhäpäivisin pienellä hillosilmällä) ja suuntasi iloisin askelin töihin ikiomaan yritykseensä. Hyvästä työstä kertyi hilloa kellariin ja Tuula oli elämäänsä sangen tyytyväinen. Olihan se hienoa olla oman onnensa seppä. Vaan öisin uniin hiipi karmea, ahne karhu. Se kävi yrittäjän hillopurkilla ja maiskutti suunpielet tahmeina kovalla työllä hankittua hilloa. Kävi jokaisella purkilla ja vaati veronsa lähes mielipuolisesti: 10 % sieltä, 14 % täältä ja tuosta purkista se kahmaisi taas 24 %. Sekös yrittäjää harmitti. Varsinkin, kun Tuula heräsi aamulla ja huomasi, että Verokarhu ei ollutkaan vain paha uni vaan totisinta totta.  

Sadut ja kielikuvat sikseen: fiksu verotuksen optimointi ja suunnittelu auttavat kesyttämään Verokarhunkin. Verotuksella toki kustannetaan kaikki yhteiskunnan arvokkaat palvelut, mutta optimoimalla verotusta voit auttaa yritystäsi kasvamaan ja tuottamaan arvoa pidemmällä aikajänteellä. Karhu voi odotella saataviaan hieman pidempään, mutta niitä onkin sitten hieman enemmän.

Kokosimme tähän blogiin asiantuntijoidemme tärkeimmät verotusvinkit yrittäjän matkan varrelle.

Vinkki 1: Verotuksen optimointi on jokaisen yrittäjän asia

Verotuksen optimointi on jokaisen yrittäjän asia – yrityksen koosta tai elinkaaren vaiheesta riippumatta. Verotuksen optimoinnin päätavoitteena on löytää optimaalinen tuottotason ja voitonjaon suhde niin yritykselle kuin sen omistajillekin. Optimaalinen tuottotaso asettuu omistajan toiveiden mukaisesti: mitä nopeammin tarvitset rahaa ulos yrityksestä, sitä korkeampia veroja tyypillisesti maksat.

Vinkki 2: Aloitteleva yrittäjä – aloita verosuunnittelu jo ennen yrityksen perustamista!

Yritysmuoto, omistusrakenne ja se, maksatko itsellesi palkkaa vai osinkoa – taikka molempia – vaikuttavat suoraan yrityksesi maksamien verojen määrään. Siksi kaikki mahdolliset vaihtoehdot ja niiden yhdistelmät kannattaa laskea auki ja verrata keskenään jo ennen yrityksen perustamista. Näin löydät parhaiten sinun tilanteeseesi sopivan yritysmuodon.

Muista, että yrityksen nettovarallisuus ja yrittäjän rahantarve määrittävät, kannattaako yrittäjän maksaa itselleen palkkaa, osinkoa vai molempia. Yksiselitteisiä, jokaiseen tilanteeseen sopivia vastauksia ei ole, vaan eri skenaariot vaativat aina laskutoimituksia.

Vinkki 3: Kasvuyrittäjä – Työntekijöiden sitouttaminenkin on otettava verosuunnittelussa huomioon

Kun yrityksesi kasvaa ja haluat palkita ja sitouttaa työntekijöitäsi, sitouttamiskeinoina voidaan käyttää optio-oikeuksien antamista, suunnattua osakeantia tai osakekauppaa. Voit myös halutessasi lahjoittaa osakkeita. Kaikissa mainituissa vaihtoehdoissa on erilaiset veroseuraamukset, jotka vaikuttavat sekä yhtiön, että palkittavan työntekijän verotukseen.

Vinkki 4: Eläkkeelle jäävä yrittäjä – Sukupolvenvaihdoksessa kannattaa hyödyntää verohuojennuksia

Sukupolvenvaihdoksissa hyvä suunnittelu on menestyksen A ja O.  Koska ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa sukupolvenvaihdosmallia ja -prosessia, juuri sinun tilanteeseesi sopivimman yhdistelmän kartoittamisen hyödyt lasketaan rahassa.

Esimerkiksi verohuojennukset kannattaa hyödyntää sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, mikäli yrittäjällä on täysi-ikäisiä lapsia, jotka haluavat jatkaa yritystoimintaa. Tämä on perintöverotusta edullisempi vaihtoehto. 

Vinkki 5: Kun epäilet, kartoita nykytila

Jos haluat varmistaa, ettei Verokarhu herkuttele liikaa hillopurkillasi, aloita verotuksen optimointi nykytilakartoituksella. Tarkastele yritystäsi ulkopuolisen silmin ja kirjaa ylös sekä henkilökohtaiset että yrityksesi talousluvut.

Miltä yrityksen nettovarallisuus näyttää? Entä ansiotulot, osingot, vuokratulot ja muut pääomatulot? Mistä kaikesta saat verovähennystä? Paljonko maksat eläkemaksuja ja vakuutuksia? Millaisiin sijoituksiin ja lainoihin sekä niiden korkoihin varojasi käytät?

Muista, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse. Verotuksen optimointiin saat meiltä apua Optimum-palvelumme kautta. Me kartoitamme yrityksesi nykytilan ja saat toimenpide-ehdotuksen tuloutuksen ja kannattavuuden optimointiin.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

 

Lue myös blogimme: Palkkaa vai osinkoa – mikä ratkaisee?