Administer Ajankohtaista Blogi Miten yrityksen sukupolvenvaihdos tehdään? Asiantuntijan 3 vinkkiä

Miten yrityksen sukupolvenvaihdos tehdään? Asiantuntijan 3 vinkkiä

Miten yrityksen sukupolvenvaihdos tehdään? Asiantuntijan 3 vinkkiä

Suomessa on satojatuhansia yrityksiä, ja niistä suurin osa on pieniä ja keskisuuria. Yrittäjät ovat lujaa tekoa, mutta kukaan ei jaksa paiskia töitä ikuisesti. Monelle tuleekin jossain vaiheessa eteen sukupolvenvaihdos ja siihen liittyvät järjestelyt. Prosessi on monimutkainen ja sen suunnitteluun kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Näin varmistat mahdollisimman hyvät lähtökohdat yritystoiminnan jatkamiselle ja voit saada myös huomattavia verotuksellisia etuja. Tutustu asiantuntijoidemme kolmeen vinkkiin, kun alat suunnittelemaan yrityksesi sukupolvenvaihdosta.

1. Hyvä suunnittelu on kaiken a ja o

Yrityksen sukupolvenvaihdoksessa yrityksen omistus siirtyy perheen tai lähisukulaisten kesken. Se, miten vaihdos tehdään, riippuu yrityksen tilanteesta, eikä sille ole tiukkoja raameja. Koska toteutustapa on melko vapaa, on hyvä suunnittelu sitäkin tärkeämpää. Sukupolvenvaihdos eroaa yrityksen myymisestä ulkopuoliselle erityisesti verohuojennusten osalta.

Kun sukupolvenvaihdos suunnitellaan huolella ja toteutetaan rauhassa, yrityksen jatkaja ehtii tutustua yrityksen vetämiseen ja oppia edelliseltä polvelta kaiken tarvittavan. Lisäksi veroseuraamukset voidaan suunnitella tehokkaasti ja siten säästää selvää rahaa. Myös asiakkaat ja muut sidosryhmät ehtivät tahoillaan sopeutua muutokseen ja luottamus säilyy.

2. Kaiken keskiössä selkeät tavoitteet

Kun Administerin asiantuntija auttaa yritystäsi sukupolvenvaihdoksessa, hän aloittaa suunnittelun yhteisellä tavoitteiden määrittelyllä. On tärkeää tietää:

  • Mitä odotuksia eri osapuolilla on?
  • Miten luopujan toimeentulo huomioidaan vaihdoksessa?
  • Kuka tai ketkä omistavat yrityksen vaihdoksen jälkeen ja millä osuuksilla?
  • Kuka toimii missäkin tehtävässä?

Selkeät tavoitteet luovat hyvät raamit taloudellisiin, verotuksellisiin ja lainsäädännöllisiin vaihtoehtoihin perehtymiselle.

3. Verosuunnittelulla silkkaa säästöä

Sukupolvenvaihdoksessa maksettavat verot voivat olla huomattavasti pienemmät, jos vaihdos suunnitellaan hyvin ja ajoissa. Verotuksen näkökulmasta on usein kannattavaa lahjoittaa tai siirtää yritystä vähitellen jatkajalle ennakkoperintönä. Jos tietyt edellytykset, täyttyvät, perintä- ja lahjaverosta voi saada huojennuksia. Näitä ovat muun muassa:

  • yhtiömuoto
  • sukulaissuhde
  • kauppahinta
  • omistusaika
  • huojennuksien pyytäminen ajoissa

Veroseuraamuksiin voidaan vaikuttaa myös esimerkiksi yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, osingonjaolla, jakautumisella, suunnatulla osakeannilla sekä omia osakkeita hankkimalla. Verottajan näkemys yrityksen käyvästä arvosta on tärkeä, koska esimerkiksi lahjavero määräytyy sen mukaan. Käypä arvo tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa, jolla omaisuus myytäisiin ja ostettaisiin toisilleen tuntemattomien henkilöiden välisessä kaupassa.

Haluatko lisää asiantuntijoiden vinkkejä?

Lue lisää blogistamme Näillä vinkeillä onnistut yrityksen sukupolvenvaihdoksessa  ja yksityiskohtaista tietoa sukupolvenvaihdon verotuksesta löydät myös Verohallinnon sivuilta.

Me olemme täällä auttamassa muutoksessa – ota yhteyttä!