Administer Ajankohtaista Blogi Stressaako taloushallinto – älä jää yksin talouden suunnittelun kanssa

Stressaako taloushallinto – älä jää yksin talouden suunnittelun kanssa

Stressaako taloushallinto – älä jää yksin talouden suunnittelun kanssa

 

Onko sellainen tunne, että talousasioiden hoitaminen ei ole sitä omaa vahvuusaluetta ja kaipaisit hieman ohjausta ja neuvontaa sen osalta? Yrityksen talouden seuraaminen ja tulevaisuuden suunnittelu on pienissä yrityksissä usein yksin yrittäjän vastuulla. Keskeisiä talouslukuja on syytä seurata kuukausittain ja joskus lukujen seuraamiseen ja arvioimiseen on hyvä ottaa ulkopuolista apua, jotta varmistetaan että ollaan matkalla oikeaan suuntaan.

Keräsimme muutaman asian, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

1.Huomio kassavirtaan

Kassavirta on rahaa, joka virtaa yrityksesi sisään ja ulos. Yrittäjän on tiedettävä, paljonko yrityksen tilillä on rahaa nyt, paljonko sitä on tulossa lähitulevaisuudessa ja paljonko sitä on menossa. Käytettävissä olevaa kassaa pitää seurata säännöllisesti. Kuulostaa simppeliltä, eikö?

Pahimmillaan kuitenkin jopa kasvavia yrityksiä kaatuu, kun eteen tulee yllättäviä likviditeettiongelmia. Jos kassanhallinta ei ole hallussa, ei tunnisteta likviditeetin ja käyttöpääoman tarvetta riittävän ajoissa. Silloin mennään helposti väärään suuntaan

Jos johdolla alkaa mennä joka päivä paljon aikaa sen miettimiseen ja katsomiseen, kenelle voi maksaa ja mitä, silloin ongelmat ovat jo aika pitkällä. Silloin viimeistään tarvitaan usein ”kirvestä” eli on karsittava kuluja. Vastaavasti liiallisen rahan makuuttaminen yrityksen tilillä ei ole kannattavaa.

2.Budjetointia arvailun sijaan

Budjetointi voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sen tekeminen kannattaa. Hyvin laadittu budjetti asettaa liiketoiminnalle tavoitteet ja antaa raamit niiden saavuttamiselle. Samalla se parantaa päätöksentekoa.

Ilman budjettia johto kulkee pimeässä huoneessa ilman valoja. Budjetointi ja budjetin toteutumista seuraavat ennusteet jättävät vähemmän tilaa tulevaisuuden arvailulle.

Budjetti auttaa arvioimaan yrityksen rahojen riittävyyttä tarkastelujakson aikana. Budjetoinnin pitää olla pohjimmiltaan sen suunnittelua, mitä yritys aikoo saada aikaiseksi ja mitä asetettujen tavoitteiden saavuttaminen vaatii. Budjetin seurantaa on yleensä järkevää tehdä kuukausittain, silloin ollaan jatkuvasti ajan tasalla toteutuneiden lukujen ja ennusteiden kanssa. Mahdolliset poikkeamat pitää analysoida ja tehdä tarvittaessa korjaus- tai tehostamisliikkeitä, jotta tavoiteltu lopputulos on mahdollista saavuttaa.

3. Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus on keino varautua yrittäjän mahdolliseen toimintakyvyn heikkenemiseen, eli tilanteisiin, joissa yrittäjä estyy hoitamasta yrityksen asioita äkillisen sairastumisen tai onnettomuuden vuoksi. Valtuutus kannattaa, koska se takaa yritystoiminnan jatkon ja päätöksenteon yrittäjän haluamissa käsissä estymistilanteissa ja toimintakyvyttömyyden aikana. Edunvalvontavaltuutus on tärkeä työkalu yrityksen riskienhallinnassa.

Edunvalvontavaltuutuksella yrittäjä varmistaa, että mahdollisen toimintakyvyttömyyden kohdatessa hänen asioitaan hoitaa hänen valitsemansa uskottu. Tämä on erityisen hyödyllistä omistajavetoisissa yrityksissä, joissa on tärkeää turvata liiketoiminnan jatkuminen keskeytyksettä myös merkittävissä muutostilanteissa.

 

Älä menetä yöunia näitä asioita murehtiessa!  Voimme tarjota erilaisia työkaluja lukujen seuraamiseen ja tulkitsemiseen. Meille tunnusluvut ovat tuttuja ja voimme tarvittaessa avata niitä ja auttaa niiden kanssa.

Vaihtoehtoja on paljon, mutta huonoin on yleensä se, ettei tee mitään. Meillä on Suomen mukavimmat talouden asiantuntijat, joten ole yhteydessä matalalla kynnyksellä ja katsotaan yhdessä missä kohdissa kaipaisitte tukea.

Tukenasi näissä asioissa toimii talousjohtoasioihin erikoistunut asiantuntijamme Ville Halonen. Villen tavoitat ville.halonen@administer.fi / +358 40 651 2554.

Ollaan yhteydessä!