Administer Ajankohtaista Blogi Tuomo Meretniemi: Tyynenmeren ylitys – kolme viikkoa merellä

Tuomo Meretniemi: Tyynenmeren ylitys – kolme viikkoa merellä

Tuomo Meretniemi: Tyynenmeren ylitys – kolme viikkoa merellä

 

Asiakkaamme Tuomo Meretniemi lähti kiertämään maailmaa purjeveneellä perheensä kanssa kesäkuussa 2016. Tarkoitus on kiertää 75 maata 75 kuukaudessa.  Tuomo kirjoittaa meille kuulumisiaan. Viimeisimmässä päivityksessä Tuomo kertoo Tyynenmeren ylityksestä.

 

TYYNENMEREN YLITYS – KOLME VIIKKOA MERELLÄ

Jäähyväiset Ecuadorille olivat haikeat: kuukaudessa oli Puerto Lucian satama uima-altaineen ja jollakouluineen tullut tutuiksi ja lapset olivat saaneet monta uutta ecuadorilaista ystävää. Kyyneliltäkään ei vältytty. Edessä olisi melkein kuukauden yhtäjaksoinen purjehdus Ranskan Polynesiaan. Edellinen valtameren ylitys oli vuosi sitten, ja lapsilla oli vielä muistissa pitkän purjehduksen hyvät, pahat ja rumat. Mukavia asioita olisi takahytissä nukkuminen, lasten elokuvakerho, erikoisaamiaiset ja merieläinten bongaus. Pahat ja rumat tulisivat olemaan ensimmäisten päivien paha olo, isin ja äidin vuorottelu päiväunissa ja ne jatkuvat lasten siivoustalkoot…

Tyynen valtameren ylitys osoittautui huomattavasti helpommaksi kuin viimevuotinen Atlantin ylitys vaikka matka oli 80 % pitempi. Pääsimme ylitysrutiineihin ja unirytmiin nopeammin, ja valtameriaallokkoajaminen oli jo tuttua. Pasaatituulet eivät olleet vielä täysin tasaantuneet, joten meitä vaivasivat puuskaiset ja vaihtelevat tuulet. Tämä ei vaikuttanut nopeuteen, sillä reittivalintamme osui nappiin. Käsin jouduimme ajamaan enemmän kuin Atlantilla, mutta kun surutta vähensimme purjeita yöksi – ei sekään rasittanut liikaa. Suurin osa matkasta taittui ykkösreivillä isopurjeessa, ja genoaa emme tainneet täytenä pitää paria päivää enempää. Vaatimattomasta purjekerrasta huolimatta saimme nopeusmittariin koko ajan 9-11 solmun lukemia. Aallolla surffasimme monesti 12-13 solmua, mutta tuulen vaihdellessa vuorokausinopeudet pysyivät keskimäärin 7-8 solmussa. Keskimäärin etenimme 175 mailin eli 320 km vuorikausivauhtia.

Päivät merellä kuluvat nopeasti. Kotitalousaskareiden ja päiväunien lomassa tehtiin lasten kanssa koulutehtäviä ja yritettiin kääntää aivojen kielikeskus espanjasta ranskaksi. Opiskelimme pasaatituulten muodostumista, polynesian asuttamista ja kapteeni James Cookin merimatkoja aidossa ympäristössä. Aarre jatkoi uppoutumista Harry Potter -maailmaan, ja aloitti kirjasarjan lukemisen toista kierrosta. Tytöt jatkoivat lukemisen harjoittelua pelaamalla Ekapeliä.

Öisin pyöritimme vahtisysteemiä, jossa toinen aikuinen nukkui aina 3-4 tuntia kerrallaan ja toinen piti vahtia. Loppumatkasta kuu valaisi öistä purjehdusta niin hienosti, että kannella pystyi melkein lukemaan. Öisellä merellä ei ole paljoa katseltavaa, koska näimme koko matkan aikana vain yhden veneen. Aarre 9 v. leipoi erilaisia herkkuja moneen otteeseen; kakkuja, piirakoita, muffinsseja ja piti näin miehistön mielialan korkealla.

Panacean hieman yli 20 päivän matka-aika taitaa olla kuluvan kauden perhepurjehdusennätys, sillä monella isollakin veneellä matkaan oli käytetty 25-30 päivää. Eräs 53-jalkainen hollantilaisketsi käytti 36 päivää Ecuadorista Nuku Hivalle. Markiiseilla olemme jutelleet kymmenien venekuntien kanssa ylityksen tunnelmista. Liian moni oli rikkonut spinnunsa tai spinnupuominsa, monet autopilotit olivat hajonneet aallokon väännössä ja yhtä venettä oli tuttavaveneemme joutunut hinaamaan 700 mailia peräsinrikon takia. Meillä hajosi yksi muoviämpäri.

Mutta missä olemme nyt? Olemme viettäneet yli kuukauden Marquesas -saarilla: Hiva Oa, Tahuata, Fatu Hiva ja nyt Nuku Hiva ovat tulleet meille rakkaiksi. Täällä tuoksuvat kukat, kylällä käveltäessä meille työnnetään syliin ihania hedelmiä, ja kun patongit olivat kyläkaupasta aamulla loppuneet, rantatalon täti sujautti Aarrelle leivät kainaloon. Tahuatan Hanamoeoan lahdella pääsimme uimaan mantarauskujen kanssa, ja joka lahdelle saavuttaessa meitä tervehtii vauvadelfiinit hyppynäytöksineen. Tuttuja veneitä kohdataan kaikissa lahdissa. Jotkut ovat tuttuja jo Välimereltä, joihinkin olimme tutustuneet Karibialla ja Panamassa. Suomalaisen s/y Sissinkin tapasimme heidän päästessä Hiva Oalle Galapagosilta. Lapset suppailivat juttelemaan Hannun ja naisiston kanssa ihan suomeksi pitkäksi toviksi. Iso osa lapsiveneistä on nyt saapunut Markiiseille, ja joka lahdesta on löytynyt lapsille vanhoja ja uusia kavereita. Matka jatkuu täältä Tuamotu-saarille ja sieltä kohti Tahitia kevään kuluessa.

Purjehdittu matka: 3540 merimailia eli 6550 km

Purjehdittu aika: 20 päivää, 18h

Keskinopeus: 7,1 solmua

Moottoritunnit: 20,5 tuntia (n. 100 litraa dieseliä)