Administer Ajankohtaista Asiakastarinat CarbonLink laskee hiilijalanjäljen talousdatasta

CarbonLink laskee hiilijalanjäljen talousdatasta

CarbonLink laskee hiilijalanjäljen talousdatasta

Vastuullisuus on yhä tärkeämpi osa yritysten päivittäistä toimintaa, ja keinoja päästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen etsitään yrityksissä ympäri maailmaa. Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöiden perustama CarbonLink on luonut järjestelmän, jonka avulla yritysten hiilijalanjälki voidaan laskea niiden osto- ja kululaskujen perusteella. Algoritmi poimii laskulta olennaiset tiedot ostosta – vaikkapa sen, että on ostettu kannettava tietokone tai tulostin – ja yhdistää ne hiilidatapankista löytyvään tietoon kyseisten tuotteiden tai palvelujen tuotannossa syntyvistä hiilipäästöistä.

”Palvelun tuottaminen onnistuu parhaiten, kun käytettävissä on moderni taloushallinto-ohjelmisto, johon voidaan rakentaa tarvittavat rajapinnat. Administerin asiakkaana totesin, että heidän eFina-ohjelmistonsa, jota yhtiö itse kehittää jatkuvasti, soveltuu mainiosti tähän tarkoitukseen. Ajatus yhteistyöstä sai alkunsa tästä, ja olemmekin jo valmistelemassa yhteistä pilottia, joka toteutetaan vuonna 2023 aiheesta kiinnostuneiden Administerin asiakkaiden kanssa”, kertoo CarbonLinkin toimitusjohtaja Merli Juustila.

Administerin asiakkaiden saataville tulee siis käänteentekevä palvelu, joka vähentää huomattavasti hiilijalanjäljen laskemiseen kuluvaa työaikaa. Helpoimmillaan tiedot saa napin painalluksella reaaliaikaisesti, ja niiden perusteella voi helpommin ryhtyä saman tien toimiin hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tähän asti tiedonkeruu on ollut pitkä ja monivaiheinen prosessi, joka on toteutettu tyypillisesti kerran vuodessa. Algoritmin tekemät laskelmat ja arviot ovat myös tarkempia ja systemaattisempia kuin ihmisen.

”Monet yritykset asettavat hiilineutraaliustavoitteita, mutta niiden seuranta on työlästä. Erityisesti epäsuorien päästöjen selvittäminen on monelle niin haastavaa, että se jätetään kokonaan tekemättä ja raportoidaan vain suorat sekä energian ostamiseen liittyvät päästöt. Epäsuorat päästöt ovat usein kuitenkin se suurin osuus kokonaisuudesta, ja me haluamme tehdä niiden laskennasta ja seuraamisesta helpompaa myös Administerin asiakkaille”, Juustila sanoo.