Administer Ajankohtaista Blogi Ulkoistettu taloushallinto asettaa johtamiselle uusia vaatimuksia

Ulkoistettu taloushallinto asettaa johtamiselle uusia vaatimuksia

Ulkoistettu taloushallinto asettaa johtamiselle uusia vaatimuksia

Taloushallinnon ulkoistaminen on tätä päivää. Ulkoistuksella tavoitellaan tyypillisesti palvelujen skaalautuvuutta, kustannussäästöjä ja mahdollisuutta keskittyä omaan ydintekemiseensä. Se, mikä ei ole ydintä, on järkevää hankkia ulkopuolelta palveluna.

Olen toiminut pitkään eri puolilla pöytää – sekä oman ja ulkoistetun taloushallinnon johdossa että ulkoistettuna talousjohtajana. Niinpä olen pääsyt pohtimaan johtamisen, esimiestyön ja osaamisen johtamisen kysymyksiä eri näkökulmista.

Osaamisen ajan tasalla pitäminen käy monimutkaistuvassa maailmassa kunnolla työstä. Kun ostat taloushallinnon palveluna, saat samalla käyttöösi ammattilaiset myös niihin asioihin, joita et tarvitse kaiken aikaa. Ostettu palvelu ei ole samanlainen jatkuva osaamisen kehittämisinvestointi kuin yrityksen omilla palkkalistoilla olevat työntekijät.

Ulkoistaminen pakottaa jäsentämään omia toimintatapoja, ja myös murheet perusprosessien ylläpidosta ja kehittämisestä siirtyvät monelta osin palveluntarjoajan vastuulle. Ammattimainen kumppani, joka tekee monelle yritykselle samankaltaisia asioita, tuo yleensä tekemiseen tehoa. Toimintatavoista tulee usein selvästi parempia, tehokkaampia ja nopeampia. Toisaalta tekeminen siirtyy ”etäämmäksi”, jolloin kommunikoinnista sekä suorituksen ja laadun valvonnasta tulee erilaista.