Kuurous ei haittaa kirjanpitäjän tehtävissä

14.09.2022

Lycke_Karlsson

Monipuolisia taloushallinnon tehtäviä jo harjoitteluvaiheessa

23-vuotias Lycke Karlsson työskentelee kirjanpitäjänä Administer-konsernin Vaasan toimistossa opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun liittyen. Syntyjään vaasalainen Lycke on kuuro ja hän opiskelee viimeistä vuotta taloushallinnon tradenomiksi Novian ammattikorkeakoulussa Vaasassa. Hän etsi opintoihin kuuluvaa työharjoittelupaikkaa koulun intranetissa, ja löysi sieltä mahdollisuuden harjoitteluun Administerilla.

Harjoittelujakso kestää 4 kuukautta, ja sen jälkeen Lycke jatkaa kesätöissä. Kirjanpitäjän töihin kuuluvat mm. reskontra, kirjanpito ja laskutus. Hän on päässyt avustamaan myös tilinpäätöksessä ja tilintarkastuksessa, samoin kuin veroilmoitusten teossa.

  • Näin opiskelijana täytyy sanoa, että olen Administerilla todella päässyt sukeltamaan suoraan syvään päätyyn kaikessa, mitä olen koulussa oppinut, Lycke toteaa tyytyväisenä.

Työn ohjaajana Vaasan toimistossa toimiva Mia Lång kehuu Lycken työtaitoja mainioiksi.

– Lycke on pärjännyt harjoittelussa erinomaisesti eikä kuurous ole vaikuttanut mitenkään töiden sujumiseen.

Työn itsenäisyys viehättää

Lycke arvostaa erityisesti sitä, että hän on saanut tehdä töitä itsenäisesti, koska samalla hän on oppinut valtavasti. Neuvoja ja apua saa tarvittaessa helposti ja työn ohjaaja sekä kollegat ovat ymmärtäväisiä ja avuliaita. Hän kiittää lämpimästi Mia Långia:

  • Mia on auttanut, neuvonut ja antanut rakentavaa palautetta samalla kun hän on huolehtinut kehityksestäni ja oppimisestani. Kommunikoimme enimmäkseen viittomakielen tulkin avulla, joka on mukana töissä lähes päivittäin. Käytän tulkkia tarvittaessa myös kommunikointiin työkavereiden tai asiakkaiden kanssa, jotta keskustelu sujuu mahdollisimman joustavasti. Myös Teams toimii mainiosti viestittelyssä. Minä olen oppinut täällä todella paljon. Toivon, että voin itsekin antaa jotain harjoittelupaikalleni.

Kirjanpitäjän työ joustaa elämäntilanteen mukaan

Lycke on kiinnostunut kirjanpitäjän tehtävistä myös tulevaisuudessa, koska työ on hyvin joustavaa. Töitä voi sovitella oman elämän ja elämäntilanteiden mukaan, esimerkiksi etätyötä hyödyntäen.

  • Kirjanpito ei ole pelkästään lukuja ja raportteja, vaan se on vaihtelevaa ja monipuolista työtä, jossa tapaa erilaisia asiakkaita ja tutustuu erilaisiin ja erikokoisiin yrityksiin, jotka toimivat täysin eri toimialoilla.

Lyckellä on vahva motivaatio opiskeluun, hyvä keskittymiskyky ja hän on luonteeltaan ahkera, niinpä kuurous ei ole haitannut opintoja. Opiskelupaikan ammattikorkeakoulustakin hän sai hyvän todistuksen ansiosta. Töitä hän ei ole aiemmin helposti saanut, minkä hän arvelee johtuvan työnantajien asenteesta ja epävarmuudesta palkata kuuro henkilö, jos heillä ei ennestään ole kokemusta tällaisesta.

– Kun olen saanut kartutettua työkokemustani ja lisää opintoja, uskon, että minunkin on helpompi löytää töitä. Toivon, että asenteet kuuroutta kohtaan kehittyvät positiivisesti ja että meillä olisi yhtäläinen mahdollisuus tehdä töitä ja olla osana suomalaista yhteiskuntaa. Ainoa ero meillä muihin ihmisiin on puheentulkitsija, joko laite tai avustaja, kommunikointia varten. Arvostan sitä, että Administerillä suhtauduttiin minuun ennakkoluulottomasti ja sain täältä harjoittelupaikan.

Suuri osa Lycken vapaa-ajasta kuluu harjoitteluun ja urheiluun, enimmäkseen kestävyyslajeihin: juoksuun, hiihtoon, pyöräilyyn. Hän kertoo tykkäävänsä myös dekkarien lukemisesta, aktiivilomailusta ja ihan vaan olemisesta perheen ja ystävien kesken.