Administer Ajankohtaista Blogi Webinaari: Työsuhteen elinkaari lakimiehen silmin

Webinaari: Työsuhteen elinkaari lakimiehen silmin

Webinaari: Työsuhteen elinkaari lakimiehen silmin

Huhtikuun Administer Pulssi -webinaarissa keskusteltiin siitä, mihin lainopillisiin asioihin on syytä kiinnittää huomiota työsuhteen elinkaaren aikana. Asiantuntijoina webinaarissa olivat Administer-konsernista Head of Legal and Compliance Rauli Viippola sekä Senior Legal Counsel Tuomas Asplund. Tilaisuuden fasilitaattorina toimii Sillan Head of Business IT Riina Kosonen.

Yhteisenä näkemyksenä todettiin, että nykymaailma kehittyy niin ripeää tahtia, että työnantajan pitää olla hyvin kartalla siitä, mihin rekrykenttä on menossa. Enää ei riitä, että tehdään työsopimus ja päätetään sitten työsuhde eläkkeeseen; pitkien työsuhteiden määrä on vähentynyt ja työsuhteiden monimuotoisuus lisääntyy edelleen.

Työmarkkinoiden trendeistä keskusteltaessa esiin nousevat myös palkkakysymykset. Palkkahaitarin julkisuus on tulossa, veikkaa Rauli Viippola. Palkka tulee avoimemmin näkyviin jatkossa mahdollisesti jo hakuilmoituksiin myös yksityisellä puolella, julkishallinnossahan tämä on jo normi.

Joillakin sektoreilla on jo nyt käytössä tiukka anonymiteetti eli nimet ja kuvat tippuvat pois CV:stä valintavaiheessa. Tämä edistää tasa-arvoa, tasapuolisuutta ja työyhteisön monimuotoisuutta.

Keskustelijat nostavat esiin myös tekoälyn: tekoäly on oikein käytettynä hyvä työkalu, sen kautta saadaan haettua tietyt avainkriteerit täyttävät hakijat, ja epäpätevät saa karsittua helpommin pois.

Työnantajan näkökulmasta keskustelijat korostavat selkeän työnkuvan merkityksen, sillä on iso vaikutus oikean hakijaprofiilin muodostamisessa. Tuomas Asplund nostaa esiin myös hakijakokemuksen merkityksen: voi kääntyä myös mainehaitaksi, jos hakijakokemus ei ole positiivinen.

Keskustelussa nousevat esiin työehtosopimukset ja niiden noudattaminen, tietoturva erityisesti hakemusprosessissa, koeajan merkitys ja hyödyntäminen myös muulloin kuin työsuhteen alkaessa; myös sisäisiin siirtoihin voidaan liittää koeaika, samoin kuin tehtävämuutoksiin.

Vilkkaan keskustelun päätteeksi webinaarissa käsiteltiin myös osallistujien lähettämiä kysymyksiä, esimerkiksi näihin löydät vastauksen videolta:

Miten aikavyöhyke vaikuttaa työajan tulkintaan, jos työsopimus sallii työn tekemisen missä tahansa? Voiko työhönottoilmoituksessa ilmoittaa TES-palkkahaitarin numeroina + henkilökohtainen lisä, jota ei avata ilmoituksessa? Kuinka vanhoja lomia voi periä? Säilyvätkö lomat ikuisesti?

Katso koko webinaari tästä