Administer Ajankohtaista Blogi Taloushallinnon voi ulkoistaa muttei unohtaa

Taloushallinnon voi ulkoistaa muttei unohtaa

Taloushallinnon voi ulkoistaa muttei unohtaa

Taloushallinto nähdään monesti pakkopullana, joka on tehtävä vain lakipykälien täyttämistä varten. Niinpä se ulkoistetaan meille tilitoimistoille, jotta yrittäjä pystyy keskittymään omaan ydintoimintaansa. Kiitän asiakkaitamme siitä, että he luottavat ammattitaitoomme.

Pakkopulla-asenne on kuitenkin minusta sääli. Törmään työssäni usein siihen, että asiakkaat eivät halua olla itse millään tavalla tekemisissä taloushallinnon kanssa. Varsinkin pienemmissä yrityksissä taloushallinto nähdään helposti vain tylsiksi rutiineiksi, jotka on pakko hoitaa jotenkin.

Yrityksen taloushallintoa ei kuitenkaan voi vain sysätä tilitoimistolle ja unohtaa. Kyse on yhteistyöstä, joka vaatii molemminpuolista aktiivisuutta. Esimerkiksi kirjanpito ei synny ilman yrityksen omaa panosta.

Taloushallinto kytkeytyy kiinteästi yrityksen talouden hallintaan. Hyvä sähköinen taloushallinnon järjestelmä antaa ajantasaisen kuvan yrityksen taloudesta. Vaikka tiedettäisiin, että myyntiä on, luvut kertovat, miten liiketoiminta oikeasti sujuu. Ne mahdollistavat tietoihin porautumisen ja auttavat esimerkiksi paljastamaan mitkä tuotteet tai asiakkaat ovat kannattavia ja mitkä mahdollisesti eivät, miten kustannuksia on myyntiin verrattuna ja investoidaanko oikeisiin asioihin. Myyntisaamisten kiertoaikakin on keskeinen asia riittävän kassavirran näkökulmasta, joka taas on yritystoiminnan elinehto.

Taloushallintoa ei voi erottaa omaksi kokonaisuudekseen. Se tukee yrityksen kaikkia muita toimintoja. Siksi siitä pitäisi osata ottaa myös kaikki hyöty irti. Hyvä taloushallinnon kumppani on asiakkaansa neuvonantaja. Se auttaa yritystä tekemään enemmän rahaa tai säästämään sitä, kun osataan keskittyä oikeisiin asioihin.

Aivan varmasti jokainen yritys on kiinnostunut rahasta, ja ainakin suurin osa myös haluaa tehdä voittoa. Se on syy, miksi taloustiedon ja sitä kautta taloushallinnon pitäisi tuntua muultakin kuin pakolta.

Jenna Kiiskilä on Administerin palvelukeskuspäällikkö

Lataa taloushallinnon ulkoistajan opas