Administer Ajankohtaista Blogi Aika palkata talousjohtaja tai Business Controller? Mitä jos sittenkin vuokraisit?

Aika palkata talousjohtaja tai Business Controller? Mitä jos sittenkin vuokraisit?

Aika palkata talousjohtaja tai Business Controller? Mitä jos sittenkin vuokraisit?

Vahva talousjohto on yksi yrityksen menestyksen avaintekijöistä. Puuttuvien resurssien ja osaamisen sekä aikapaineen vuoksi taloushallinnon ammattilaisten palkkaaminen voi osoittautua haastavaksi. Siksi moni yritys päätyykin alkutaipaleellaan palkkaamaan helposti ja nopeasti saatavilla olevan kirjanpitäjän. 

Väärän talousosaajan palkkaaminen voi rajoittaa yrityksen kasvumahdollisuuksia. Mistä yrittäjä voi tietää, että palkkauspäätös on oikea? Tässä blogissa selvitämme palkkaamisen ja palveluna ostamisen kustannuserot sekä käymme läpi kolme yleisintä tilannetta, joissa yrityksen kannattaa etsiä riveihinsä talousjohtaja tai Business Controller. 

Palkkaamiseen liittyvät sivukulut voivat yllättää – rekrytointikulut ovat vain jäävuoren huippu

Palkkaamista harkitessa on hyvä muistaa palkkaamiseen liittyvät piilokulut. Rekrytointiprosessi sekä palkka ovat näkyvimmät osat kustannuksista. Näkymättömämpiä ovat muun muassa perehdytys- ja koulutuskustannukset, työsuhde-edut sekä erilaiset poissaolot.

Kun taloushallinto ostetaan palveluna, ei yritykselle koidu piilokuluja. Toisin kuin yleensä luullaan, taloushallinnon palveluiden ostaminen on usein hyvä ratkaisu jo yritystä perustaessa. Näin saat nopeasti käyttöösi kirjanpitopalvelut, taloushallinnon osaamisen sekä kasvuun tarvittavan talousosaamisen ilman oman henkilökunnan palkkaamista ja raskasta rekrytointiprosessia.

Milloin on oikea aika palkata talousjohtaja tai Business Controller?

Hyväkään kirjanpitäjä ei yksin riitä, jos tähtäimessä on laajentaa yrityksen toimintaa. Mistä sitten tietää, milloin on oikea aika päivittää taloushallinnon rakenteita ja etsiä talousjohtaja tai Business Controller avuksi? Tässä kolme tilannetta, jotka vaativat vahvaa talousjohtoa tuekseen:

1. Yritys kasvaa

Toiminnan laajeneminen tarkoittaa usein myös toimintojen monimutkaistumista, esimerkiksi laajemman portfolion tai kansainvälistymisen myötä. Ammattitaitoinen talousjohtaja ohjaa yritystä strategisesti ja huolehtii, että kasvu on kestävällä pohjalla.

2. Rahoituspohja laajenee

Vahva talousjohto suunnittelee, neuvottelee ja varmistaa, että pääomat saadaan yrityksen käyttöön mahdollisimman hyvien ehtojen mukaisesti – oli kyse sitten vieraan tai oman pääoman lisätarpeista tai esimerkiksi pääomasijoittajien mukaantulosta.

3. Edessä on fuusio tai yrityskauppa

Talousjohtaja varmistaa, että yrityksellä on fuusio- ja yrityskauppatilanteissa kaikki tarpeellinen tieto käytössään ja pitää huolen siitä, että kasvu on taloudellisesti vahvalla pohjalla. Hän auttaa myös välttämään sudenkuopat muun muassa sopimusehdoissa.

Talousjohto palkattuna vai vuokrattuna?

Kun tarve talousjohtajalle tai Business Controllerille on tunnistettu, on aika pohtia vaihtoehtoja: Palkatako hänet omille palkkalistoille vai vuokratako osaaja palveluntarjoajalta?

Usein tarve talousjohdon osaajalle voi tulla nopeastikin ajankohtaiseksi, eikä oman palkkaamiseen ole välttämättä aikaa. Ulkopuoliselta kumppanilta ostetut interim-talousjohtopalvelut voivat auttaa järjestelemään taloushallinnon rakenteita, kehittämään toimintamalleja sekä tarvittaessa etsimään myös sen sopivan talousjohdon ammattilaisen.

Talousjohtajan tai Business Controllerin vuokraaminen osa-aikaisesti on myös hyvä keino saada juuri tarvittava määrä laaja-alaista osaamista käyttöön nopeasti ilman työlästä rekrytointiprosessia. Tällöin yrityksen omistajat ja johto voivat keskittyä yrityksen pyörittämiseen ja kasvattamiseen. 

On myös hyvä muistaa, että palveluntarjoajalla talous ei ole koskaan vain yhden henkilön varassa, vaan yritys saa yhden henkilön kautta koko tiimin erityisosaamisen. Tämä tekee skaalaamisesta helppoa ja nopeaa, sillä tarvittavat asiantuntijat löytyvät aina nopeasti saman katon alta. 

Oli tarpeesi sitten osa- tai kokopäiväinen talousjohtaja, Business Controller tai talouspäällikkö, Administerin talousjohtopalvelut tarjoavat tarvitsemasi resurssit käyttöösi!

Asiantuntijamme Ville Halonen auttaa sinua kaikissa taloushallinnon asioissa, ota yhteyttä tai varaa aika!

 

Haluatko kuulla lisää talousjohtopalveluistamme?