Administer Ajankohtaista Artikkeli Vinkkejä rentouttavaan kesälomaan

Vinkkejä rentouttavaan kesälomaan

Vinkkejä rentouttavaan kesälomaan

 

ENNEN LOMAA

Kun jäät lomalle, hyvä keino on tehdä lista asioista, jotka töihin palatessa pitää hoitaa. Asiat saa paremmin unohdettua loman aikana, kun ne ovat ylhäällä jossain. Sovi työkavereiden kanssa etukäteen ne asiat, jotka he hoitavat niin sinua ei tarvitse vaivata lomalla. Älä myöskään ylisuorita juuri ennen lomaa.

Onnistuneen loman tunnistaa siitä, ettei muista salasanojaan töihin palattuaan. Kirjaathan salasanat ylös, hyvään talteen.

Laitathan poissaoloilmoituksen päälle tarvittaviin järjestelmiin mm. sähköpostiin. Poissaoloilmoituksesta tulee käydä ilmi keneen voi olla yhteydessä poissaolosi aikana sekä minkä ajanjakson olet poissa.

 

LOMALLA

Ei minuuttiaikataulua

Lomalle ei kannata laatia minuuttiaikataulua, mutta väljästi suunniteltu ohjelma tuo siihen ryhtiä. Kesä on täynnä tapahtumia, juhlia ja hyvää aikaa tavata ystäviä tai sukulaisia. Varma keino päästä irti arkirutiineista, on tehdä pieni retki tai matka heti loman alkuun. Älä kuitenkaan aseta liikaa tavoitteita, ettei lomailusta tulisi pelkkä suoritus.

Nuku hyvin

Anna arvoa palautumiselle ja unelle. Lomapäivät ja -illat täyttyvät usein mukavasta tekemisestä, kuten kuuluukin. Pidä kuitenkin huolta, että nautit myös pitkistä ja rentouttavista yöunista ilman häiritseviä tekijöitä kuten alkoholia tai stimulantteja.

Luonto ja rento liikunta voimaannuttaa

Liikunnan tuottama endorfiini palauttaa, mutta tärkeintä on liikkua tavalla, josta juuri sinä nautit. Kannattaa liikkua luonnossa, sillä luonnolla on tutkitustikin voimaannuttava vaikutus. Suosi liikuntaa, jossa ei tarvitse kilpailla eikä suorittaa. Pitkät kävelylenkit, myös kaupunkikävelyt, ovat hyviä.

Varaa aikaa myös pelkkään oleiluun

Lomalla on hyvä välillä ihan olla vaan – Ilman että podet siitä syyllisyyttä. Lue, katso televisiota, kuuntele musiikkia, kävele luonnossa, löhöä riippumatossa, nuku päiväunet, katsele auringonlaskua tai nauti hiljaisuudesta. Arkemme on niin hektistä, että välillä pelkkä rentoutuminen ja hiljaisuuden kuunteleminen on todella arvokasta.

 

LOMAN JÄLKEEN

Totuttele työrytmiin: Lomalta palatessa ei kannata pelästyä väsymystä: keho ja mieli totuttelevat vielä uuteen vuorokausirytmiin. Aloita helpoista rutiineista ja anna armoa itsellesi.

Muista, että loma on hyväksi, vaikkei se aina menisikään täysin suunnitelmien mukaan, tai et kerennyt tekemään lomalla kaikkea haluamaasi. Tekemättä jääneen lomamatkan voi tehdä seuraavalla lomalla ja mukavat lomakokemukset antavat joka tapauksessa uusia näkökulmia myös arkeen.

Elämää on myös loman jälkeen. Suunnittele kivaa tekemistä myös syksyyn.

 

Oikein lämmintä ja rentouttavaa lomaa!

 

Lähteenä käytetty:

Firstbeat / Top 5 vinkit akkujen lataamiseen ja palautumiseen kesälomalla

Työterveyslaitos  /  avaimet onnistuneeseen kesälomaan