Administer Ajankohtaista Artikkeli SVOP-rahaston varojenjaon verokohtelun ohjeistusta päivitetty

SVOP-rahaston varojenjaon verokohtelun ohjeistusta päivitetty

SVOP-rahaston varojenjaon verokohtelun ohjeistusta päivitetty

Verohallinto on päivittänyt ohjeensa sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston (SVOP) varojenjaon verokohtelusta. Verohallinnon uusi ohje selkeyttää SVOP varojenjaon verokohtelua.

Uuden ohjeen mukaan yhtiöjärjestyksestä voidaan poiketa ja varoja voidaan jakaa verotuksessa hyväksyttävällä tavalla sille, joka on tehnyt vastikkeettoman SVOP-sijoituksen. Tämä tarkoittaa, että varojenjako verotetaan yksinomaan kyseisen osakkeenomistajan tuloina.

Jos sijoituksesta on enintään kymmenen vuotta sijoitettujen varojen palautumiseen, SVOP-sijoituksen tehnyt ei käytännössä maksa veroa varojenjaon yhteydessä. Tilanteeseen sovelletaan myyntivoittoverotuksen sääntöjä eikä mitään verotettavaa synny, kun varojenjakoa vastaan on vähennettävissä samansuuruinen sijoitus.

Uusi ohje sisältää myös linjauksia muihin tilanteisiin, kuten yritysmuodon muutoksen yhteydessä tapahtuvaan varojenjakoon ja entiselle osakkeenomistajalle tapahtuvaan varojenjakoon.

Kirjanpitokäsittely

Uuden ohjeen mukaan SVOP-sijoituksen tehneiden sijoituksia ja heidän eri aikoina tekemiään sijoituksia ei edellytetä kirjattavan ja käsiteltävän omilla pääkirjanpidon tileillä. Toki ne voi käsitellä, mutta erillään pidon voi ohjepäivityksen mukaan tehdä yhtä hyvin myös esimerkiksi tase-erittelyjen yhteydessä tai muilla Kirjanpitolautakunnan tammikuussa 2023 antaman lausunnon mukaisilla tavoilla.

Ota yhteyttä ja kysy meiltä lisää!